Participating artists in Maskinen Art Boat

BACK TO START

DIY Time Trial (Umeå-Vasa, 20km)
Jag älskar att cykla, jag gör det varje dag, jag cyklar ensam, jag cyklar tillsammans med andra, jag cyklar långt, jag cyklar kort. En dröm jag har är att cykla ett tempolopp, ett lopp som går ut på att cykla en relativt kort sträcka, men att göra det snabbt! Det är en kamp mot luftmotståndet och tiden. En cykel ämnad för detta kostar en mindre förmögenhet och min ekonomi tillåter mig inte att köpa en. Följaktligen ser jag ingen annan lösning än att bygga min egen Tempocykel. Med diskhjul och aerodynamisk sittposition som sig bör. I anslutning till Maskinen Art Boat genomför jag ett individuellt tempolopp som sträcker sig från Umeå till Holmsund. Från Charlie´s kiosk på Teg, till kajen där Wasaline lägger till. Detta är en förhållandevis flack bansträckning på 20 km. Jag ser detta som ett första steg i en vision jag har om att anordna ett lopp där flera likasinnade kan ansluta och delta. Detta är ett testlopp, men som jag genomför på blodigt alvar. Det är en kamp mot motståndet, moståndet vi alla känner emellanåt. Och mot tiden, tiden vi lever i.
En installation bestående av Cykeln (lutad mot vägg), kläder (tröja på galge) och dokumentation från loppet (enklare fotoutskrift), kommer att finnas ombord på båten.

Lars Brink, 1982, Bor och arbetar i Umeå
larsbrink.com

Lars Brink

Alexandra Larsson Jacobson

Alexandra Larsson Jacobson (f.1982) bor och verkar i Stockholm.
Hon har en kandidat examen vid Umeå Konsthögskola.
Genom fotografi, film och installationer intresserar hon sig för de spår som en individ lämnar efter sig. Vad finns det för outtalat och undangömt när en individ har avlägsnat sig från en plats?
I sin konst inspireras Alexandra av det teatrala uttrycket. Scenen, rekvisitan, fiktion och verklighet är återkommande teman i hennes arbeten.

Mimmi Mattila

At some point you have to be an artist and not just a person with grand thoughts and other words of wisdom is a series of quotes from conversations with, and lectures by various
art world professionals. They present advice and (subjective) truths with poetic and / or humoristic value. For the occasion one quote is picked out and formed into a festive garland that will get a chance to manifest its message with glitter, sparkle, and shine.

Marte Edvarda Tidslevold

Participation is an important part of my performances and installations. The suggested physical interaction that constitutes the performance is an exploration of my fascination for how we act in different social situations; How we move around other people and get aware of our own bodies; How we read and understand/misunderstand the unspoken rules.

Johan Österholm

Mare Desiderii (The Sea of Dreams) hämtar sitt namn från en lavaslätt på månen som kartlades i oktober 1959 när den ryska sonden Luna 3 för första gången lyckades fotografera baksidan av vår närmaste himlakropp. När bildmaterialet senare mer utförligt analyserades visade det sig dock att Mare Desiderii egentligen var en del av en större slätt, Mare Ingenii, Klipskhetens hav, varför Drömmarnas hav löstes upp. Johan Österholm försöker ta fasta på denna symboliska upplösning där våra drömmar istället kan sägas tillfalla rymden som helhet. I en serie verk använder sig Österholm av den nutida fullmånens sken som enda ljuskälla för att försöka återuppliva glasnegativ och glaspositiv fotograferade av konstnärens gammelmorfar, Thor Portin, i mellankrigstidens Finland. Med en specialkonstruerad negativhållare skänks de 90 år gamla utsnitten av natthimlen tillbaks till den samtida himlen, samtidigt som månen i andra verk tecknar sitt eget självporträtt i form av månbelysta kontaktkopior.

Johan Österholm (f. 1983) har tidigare studerat vid Umeå Konsthögskola och går för tillfället Masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan i Malmö. Det senaste året har han bland annat ställt ut på Hasselblad Center i Göteborg, Liljevalchs Vårsalong i Stockholm, vid Fondazione Antonio Ratti i Como, Italien samt Fundación Botín i Santander, Spanien.

Stina Malmqvist

I verket True Blue utgår Stina Malmqvist, ifrån tankar kring tillfälliga platser, likt den som Art Boat utgörs av, och vad dessa "platser" erbjuder den som befinner sig i/på dem.
Framträdandet bjuder på sång och nyskrivna texter, ackompanjerat av Baltimore baserade bandet Beach House (playback).
Malmqvist tog sin kandidatexamen från Konsthögskolan i Umeå (2013), och har sedan dess varit verksam i Umeå. I sina senare verk har Malmqvist arbetat med teckning och text, detta blir hennes första liveframträdande.

Eskil Liepa

Val
En resa, transparent som hårt ljus. Parallella narrativ. Sammanlänkade i en tankekarta som projiceras i realtid. Låt dig slukas av valen så ska du välkomnas i magen.
Genom rummet tejpas kartan. En process, ett test, genom lagren av verklighet. Valens anatomi, berättelsen läggs ovanpå. Båten, valen. Ett skal som gör att vi kan färdas. Strukturen vi bygger om oss bildar olika skal i realtid. Processeras genom konstnären och aktiveras av situationen. Dubbelexponeringar av dig själv och det du står på. Ett lager läggs ovanpå och sedan slits det bort. Två sammanlänkade parallella narrativ.
Genom rummet tejpas kartan. Berättelsen läggs ovanpå valens anatomi. Båten, valen. Ett skal som gör att vi kan färdas. Det är en process, ett test. Genom lagren av verklighet

Magdalena Nordin & Madelaine Sillfors

Who I Am (pianoversion)
Magdalena Nordin framför sin hitlåt från 2011 tillsammans med Madelaine Sillfors.
Piano Karolina Stenström

Mark Frygell & Chris Magnusson

Mark Frygell, f. Umeå,1985 och Chris Magnusson, f. Göteborg, 1986 deltar i Maskinen Art Boat med en musikalisk show utöver det vanliga. På Art Boat möts deras två konstnärskap i gränslandet mellan det tragikomiska och det pinsamt allvarliga. Östersjön. Deras praktiker rör sig mellan en mängd medium. Tattueringar, teckningar, filmer, målningar och skulpturer men utvecklar speciellt för denna kryssning sitt första musikaliska samarbete. Mark Frygell har under sommaren turnerat, från Norberg i söder och Karesuando i Norr, under pseudonymen M. Etienne. Ett performativt konstverk lika mycket som musikaliskt framträdande, en förställd roll lika mycket som ett överexponerat Jag.
Chris Magnusson har genom åren spelat med olika band vid sidan sitt konstnärskap. Med samma innovation som hans teckningar och skulpturer komponerar han musik åt de bådas gemensamma projekt: Pink Skins.

Ida-Johanna Lundqvist

Skallgång
Någon, eller någonting, flyr ut från staden, mot skogen, in i sig själv. Samhället börjar söka, bildar kedja, jag, du, var och en. Men vi är egentligen inte beredda att möta det förvildade och förädlade som avlägsnat sig. Vi vet inte hur vi kommer att reagera, eller vad reaktionen blir från andra sidan. Kanske vill det okända inte bli hittat, och kanske vill vi inte hitta det.

Daniel Westman

Jag stod vid maskinerna, fyllde på, tryckte in, vred av. I monotonin var det som att tiden inte fanns. Under mental isolation och kroppslig repetition kunde jag känna musiken. Hade jag äntligen hittat en plats där rörelserna kunde få bli till dans?

My Sound Of Silence

My Sound of Silence

My Sound of Silence är ett tvärsnitt av den suggestiva pop som uppstår när Helena Andersson och Therese Lithner låter intuition och kreativitet styra sitt musikaliska samarbete som pågått sedan 2009. De prövar ständigt sin musik i nya skepnader, men karaktäristiskt är de drivande melodierna och de två rösterna som antingen får verka i mer avskalad form eller ramas in av reverbdränkta gitarrslingor och/eller en pumpande baskagge. Duon släppte nyligen singeln LVB, och 2013 debut-EP:n Second fall, som beskrivits som drömsk, atmosfärisk lo-fi.

Låtarna är känslodrivna och utlämnande. Ofta beskrivs motstridiga känslor, skildringar av kluvenhet och ett odefinierat sökande. My Sound of Silence är en outsinlig kanal för tystnad eller det som inte getts utrymme att uttryckas i verkligheten, en dimension som pockat på men filtrerats bort i vardagligt brus.

Videoscreening on board!

Houghton & Blomqvist, Anne Kathrin Greiner. Carla Garlaschi
Angelica Falkeling, Alice Söderlund, Matti Sumari
Mattias Wallin, Lilli Malmberg, Halla Mia
Emelie Carlén, Vanja Sandell, Helena Olsson

Names correspond in order to the grid below.

In addition to our program Bothnia Biennale project Sea Stories will be screening videos as well.